Thursday, September 22, 2005

Aichi EXPO, avagy a világ (legalábbis amit mutatni szeretne magáról) 20 km^2-en

Végre, kihasználva, hogy elvileg ma szünnap van és tudok egy kicsit szusszanni, leírom az élményeim az Aichiben megrendezett világkiállításról.

A világkiállítás helyszíne Aichi prefektúrában található, ami most Japán legdinamikusabban fejlődő területének számít, a Toyota és egyéb nagy japán gyár szomszédságában, Nagoya város közelében, Tókiótól 50 percre vonattal (250 km-re ;-) ). A környéken az EXPOn kívül több új beruházás is történt, pl. egy új nemzetközi repülőtér, ami a helyhiány és zajvédelem miatt teljes egészében a tengerre épült.

Itt meg csak épül:
http://maps.google.com/maps?q=nagoya&ll=34.879594,136.836090&spn=0.103008,0.139595&t=k&hl=en
De a mellékelt ábrán már készen van.


Szóval ebben a régióban építették fel az Aichi EXPOt is, 21. századi technológiákkal, figyelembe véve a legszigorúbb természetvédelmi előírásokat, káros anyag kibocsátást stb. Az EXPOhoz egy külön kísérleti erőművet és kiszolgáló létesítményeket építettek, ellátják árammal az EXPO területét és a környezetében működő mágneses lebegtetésen működő vasutat, illetve ugyancsak itt állítják elő az EXPOn működő hibrid üzemeltetésű járműveknek a speciális üzemanyagot, az üzemanyagcellás hordozható számítógépeknek az alkoholt, stb. Állítólag az EXPOn keletkezett szemetet is, amit tudnak, helyben feldolgozzák és újrahasznosítják. Az épületek és utak építésénél is természetes, vagy természet barát anyagokat alkalmaztak.

A közvilágítás is olyan lámpákkal van megoldva, amelyet napelemmel és mini szélerőművel működtetnek, és a mérőműszer tanulsága szerint ezzel a felhasznált energia közel 90%-at fedezni tudták az EXPO nyitása óta. De emellett egy sor egyéb környezetvédelmi, vagy környezetbarát tevékenység történt, részletesen lásd itt:
http://www-1.expo2005.or.jp/en/eco/index.html

Az új technológiák:
http://www-1.expo2005.or.jp/en/technology/index.html

És persze a kihagyhatatlan robotok:
http://www-1.expo2005.or.jp/en/robot/index.html

Sajnos az időjárás, és a tiltások miatt értékelhető képeket nem nagyon sikerült csinálni, és filmezni se lehetett, kivéve a Toyota robot showját (ezt hamarosan felrakom, csak kicsit tömöríteni kell), de itt van pár kép, ami betekintést nyújthat, hogy milyen is volt az EXPO:
http://www-1.expo2005.or.jp/en/venue/exposcene.html

Az EXPOt iszonyatos érdeklődés követi. A jövő héten véget érő kiállítást eddig több mint 20 millióan látogatták a közel fél év alatt. Minden pavilon előtt kígyózó sorok, akár több órás várakozás se ritka. A japán pavilonok többségébe csak előzetes regisztráció után jutnak be a szerencsések, ugyanis nem bírják a kapacitást. A Toyota pavilont eddig közel 2.2 millióan nézték meg, a napi 25 show mindeddig telt házzal ment. Szóval ebből is látható, hogy oda általában csak minden 9-10. ember jut be... Szerencsére nekem volt egy Media Pass-em, amivel a japán pavilonokba előzetes regisztráció után soron kívül, az országok pavilonjába pedig várakozás nélkül tudtam bejutni. A két nap alatt így is csak a pavilonok közel 70%-at tudtam futólag megnézni, hosszas időtöltésre nem nagyon volt mód.

Na, akkor nézzük meg, hogy mi történt pár említésre méltó pavilonban. Talán kezdjük a Toyota pavilonnal, ami az EXPO egyik legnagyobb durranása sokak szerint, és amúgy is a Toyota hazai pályája, ugyanis a gyár mindegy 15 km-re van az EXPO területéről. A Toyota két dologgal jött az EXPOra: az egyik egy zenélő robotokból álló együttes, amelyik elő emberrel együtt rappel, míg a másik attrakciójuk az új generációs közlekedési eszközök, mint személyi, mint tömeg viszonylatban.
Dicséret illeti a Toyota PR-osait, mert nagyon rendesek voltak. Adtak külön részletes, kb. 100 oldalas katalógust, engedtek, hogy filmezzünk stb. Sajnos azért annyira nem voltak rendesek, hogy mi is kipróbáljuk az eszközöket :-( , ellenben letölthető volt egy csomó kép a speciális honlapjukról. Ebből mellékelek párat.






A következő pavilon a Hitachié volt. A Hitachi szállította az EXPO számítógépes rendszerét, a beléptető rendszereket, foglaló rendszereket, mobil, üzemanyagcellás info terminálokat stb. A Hitachi pavilonban ezeket az eszközöket újra bemutatta egy dzsungel show keretében, melynek az első részében mindenki kapott egy üzemanyagcellás kis PC-t és a falakon lévő képekhez hozzáérintve a kis gépen mindenféle információ, video stb. jelent meg. Az egész az RFID-n alapult, ami nem újdonság, hiszen pl. az érintős beléptetőkártyák is így működnek, csak míg az olyan nagy, addig a Hitachi mu-chipje mindössze 2 mm^2 nagyságú és ugyanazt tudja, így bárhova el lehet rejteni. A pavilon második részében egy virtuális valóságtúrán vett részt az ember, egy speciális szemüveggel. Egy kocsiba ülve a Szavanna különböző területein "járkálva" az állatokkal játszani lehetett, virtuális banánt tudtál dobni a majomnak, a zsiráfot megsimogathattad stb.

A Hitachi után következzen a japánok szintén nagy büszkesége a Japan Rail, avagy a Japán Vasutak pavilonja. Hát mi más is lehetne itt, mind a legújabb 3. generációs shinkansen szupervonat, amely már nem sínen megy, hanem lebeg, mert olyan gyors, 587 km/h. A vonat a mágneses lebegtetés, szuperkonduktivitás, és egyéb modern fizikai "trükkökkel" csinálja mindezt. Egy 3D-s mozival is demonstrálták, hogy milyen lenyűgöző is a tesztpályán már működő vonat, és talán 2012-14 körül már ezzel tehetjük meg az etalon Tókió-Osaka utat, mindössze 1 óra 10 perc. Ma ez 2 óra 30 perc körüli (550 km).
Amúgy Linimo néven az EXPOn is üzemelt egy mágneses lebegtetésen alapuló metró, ez szállította az emberek az EXPOról Nagoyába. Ez csak 60-70-nel ment, de tökéletesen rázkódásmentesen siklott a föld felett.

A Toshiba pavilonban egy rajzfilmet mutattak arról, hogy 2050-ben elmenekültek az emberek a Földről és 200 évvel később visszatértek, hogy megnézzék, mi történt vele, és az ősök miért mentek el (mert elpusztították...) Az egészben az volt az aranyos, hogy mindenki arcát 3D-s szkennerrel letapogatták, majd a te arcod szerepelt a rajzfilmben, mintha te játszottad volta. Érdekes volt :-)

A Mitsubishi pavilon a Wakamaru nevű robotot reklámozta, ő léptetett be, ültetett le a helyedre az előadáson stb. Itt arról szólt a 10 perces film, hogy milyen fontos a Hold, mi lenne ha nem lenne, és hogyan is lett ő egyáltalán. Mindez egy olyan moziban mint az iMax, csak kicsit turbósították.

Emellett voltak az országok pavilonjai. Sajnos Magyarország nélkül... Ez már csak azért is szomorú, mert mostanában a japánok eléggé erősen fordulnak Magyarország felé, szívesen mennek, sőt közvetlen charter járat indítását is tervezik. És mint minden statisztikából kiderül, a japán turista költ a legtöbbet egy nap...

Voltak országok, akik úgymond hozták a formájukat. Ilyen volt pl. az USA pavilon. Képmutatás, nagyot mondás, és a primitivizmus egyvelege kísérte végig az embert, amikor az ismeretterjesztő filmben Benjamin Franklin, mint a legismertebb tudósok egyike (what the fuck??? legismertebb TUDÓS???) elmesélte, hogy az ő kora óta mennyit fejlődött a technika és az innováció, és ezt extrapolálva mit hoz a jövő. Volt szó Holdra szálásról, Mars expedícióról és mindenféléről úgy ismertetve, hogy ez mind Amerika érdeke...

Azért szerencsére voltak kellemes élmények, nem is egy. Az óceániai térséget bemutató pavilonban voltak fűszoknyás lányok, kókusz koktél, fehér homok és minden turistacsalogató csoda. A latínók is kitettek magukért, Mexikó pavilonja szerintem az egyik legérdekesebb volt, ahol a régi Maya kultúrát összekötötték a modern művészetekkel, és bemutatták a sivatag, a tenger és a hegyek szépségeit.

Az Európaiak hozták a kötelezőt. A svájci pavilonban volt mű Alpok, és ötletes régi háborús zseblámpákból átalakított idegenvezető készülék, az osztrákoknál volt keringő, és Sacher torta és beltéri szánkópálya. Hollandiának megint sikerült maximalizálni a befektetett költség/megtérülési rátát. Egy mesterséges csatorna partot csináltak, és a "vízre" egy filmet vetítettek az országról felülnézetből. Szóval nem volt túl extra, de látványos volt a film az igaz, de ami meglepő volt, hogy csak japán személyzet volt, aki fapapucsban tipegett.

Emellett voltak még érdekes pavilonok. Például a szaudi pavilon, amely hirdette, hogy az ország nyitott a turistákra, és hogy megismerjék őket. Vagy az új-zélandi, ahol a falon volt mindössze pár kép, és a terem közepén egy nagy kő. Igaz, az a világ legnagyobb jáde köve volt... ;-)

Az ausztrál pavilonban finom volt a kenguru burger, a kubaiban a mojito is jól esett, de sajnos szivart nem adtak ;-)

Hát nem tudom, hogy még mit mondjak, mert nagyon nehéz mesélni. Érdekes egy ilyen világkiállítás nagyon, úgyhogy aki a jövőben teheti, látogasson el ilyen rendezvényre, mert élményekkel teli tér haza. Aki pedig tehet azért, hogy legközelebb a magyarok is kint legyenek, az tegyen, mert elég ciki, hogy mindenki kint van, csak mi nem....

Na pá mindenkinek,
Zoli

0 Comments:

Post a Comment

<< Home